Canada for nybegyndere

Rocky Mountains
Rocky Mountains.

Canada er et meget spændende land, som er svær at beskrive med få ord. Landet er stort, faktisk verdens næststørste land. Derudover er det et land med store kontraster både naturmæssigt og kulturelt. Canada er især kendt for sin storslåede natur og den er der også uanede mængder af med høje bjerge, store skove, brusende floder og tusindvis af søer. Men der er også millionbyer med multietniske samfund, hvor folk fra hele verden har slået sig ned.

På vestkysten rejser bjergene sig stejlt op fra Stillehavet i provinsen British Columbia. Lidt længere inde i landet finder man de ikoniske Rocky Mountains, som er et af de mest yndede turistmål i Canada. Bevæger man sig længere mod øst, tager de åbne vidder over i det centrale prærieland i provinserne Alberta, Saskatchewan og Manitoba. Langt de fleste mennesker bor i den allersydligste del af landet nær grænsen til USA, og det tættest befolkede område er i Ontario og Quebec, hvor de første europæere slog sig ned i sin tid. Helt ude på østkysten ligger de mindre provinser New Brunswick, Nova Scotia, New Foundland & Labrador og Prince Edward Island, hvor fiskeri traditionelt spiller en vigtig rolle. Mod nord strækker de endeløse nåleskove sig fra kyst til kyst, og endnu længere mod nord tager den arktiske tundra over i territorierne Yukon, Northwest Territories og Nunavut.

Canada er opbygget af indvandrere lige siden de første indianere og inuitter kom dertil. Senere var det de europæiske nybyggere og i dag folk fra overalt i verden. I dag er Canada et moderne og velstående samfund, og flere canadiske byer rangerer ofte på lister over de bedste byer i verden at leve i. Canada har to officielle sprog, engelsk og fransk. Engelsk er det sprog, som flest taler, hvorimod fransk hovedsageligt tales i provinsen Quebec på østkysten.

Canada er som sagt stort – på alle mulige måder. Fra Atlanterhavskysten i øst til Stillehavet i vest er der en køretur på over 5000 km, så afstandene er store. Der er også høje bjerge med det højeste punkt Mount Logan på lige knap 6000 m over havet. Storbyer er der også adskillige af, hvor Toronto er den største med sine 6 millioner indbyggere. Men det er ikke kun geografisk at alting virker større. Både biler, huse og selv køleskabene er større. Der er jo ingen grund til at spare på pladsen når man nu har så meget af den.

Hvad klimaet angår er Canada også et land af ekstremer, men er nok især berygtet for sine lange og barske vintre. Hård frost og sne halvdelen af året er hverdag for mange canadiere, og i det allernordligste bliver det nærmest aldrig sommer. I den sydlige del af landet kan der til gengæld være ganske varmt og frodigt om sommeren og de fleste steder er der fire udprægede årstider.

Vilde dyr er der naturligvis også mange af. Bjørne, elge, ulve og bævere er blandt de typisk canadiske dyrearter bare for at nævne nogle få, og i de mange nationalparker er der rig mulighed for at observere dem. 

Blandt de vigtigste byer findes Canadas største by og finansielle centrum Toronto, og landets andenstørste by Montreal, der med sit mere europæiske islæt ofte betragtes som den kulturelle hovedstad. Strategisk placeret på grænsen mellem det engelske og franske Canada ligger hovedstaden Ottawa, som dog er en noget mindre by. Vancouver er den vigtigste by på vestkysten, hvor byen ligger i nogle af de smukkeste omgivelser blandt hav og bjerge.

Samlet set er Canada et utroligt interessant og varieret land med noget for en hver smag. Det er et godt sted at bo og et spændende sted at besøge, med seværdigheder nok til en hel livstid. Det er ikke uden grund at mange rejsende vender tilbage igen og igen!